GÜNCEL

Dolar neden yükseliyor ? Özgür Demirtaş açıkladı

Abone Ol

Türkiye'de seçim sürecinin ardından yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlar merakla bekleniyordu. Bu adımlardan ilk olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı belli oldu.

Ancak TCMB'nin Para Politikası Kurulu'nda aldığı politika faiz kararı beklentilerin altında kalınca piyasanın tepkisi çok sert oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu dünkü toplantının ardından politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını tam 27 ay sonra 650 baz puan artışla yüzde 8,5’ten yüzde 15 seviyesine yükseltti.TCMB geçen ay faiz oranında değişikliğe gitmemişti. Politika faizi yüzde 8,5'te sabit tutulmuştu. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın beklentilerin altında gerçekleştirdiği faiz artırımı sonrası dün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in "Ekonomi politikalarımız kısa vadede fiyat istikrarını ve finansal istikrarı hedeflemektedir. Bu hedeflere ulaşmada kararlıyız. Merkez Bankasının dünkü açıklamasında belirtildiği gibi bu bir süreçtir. Kararlılıkla kademeli olarak bu süreç yönetilecektir" açıklamaları sonrası dolar/TL kurunda yükseliş hızlandı.  

 Seçimlerin ilk turunun olduğu 14 Mayıs’ta 19,60 seviyesinde seyreden Dolar bu kararın ardından 25 TL sınırını aşarak 25,61 TL'yi, Euro/TL de 27,85 TL seviyesini gördü. Gram altın da 1.578 TL ile yeni bir rekora imzasını attı.

Piyasalar tatile girmiş olsa da serbest piyasada, Dolar 25,23 TL'den, Euro 27,43 TL'den, Sterlin 32,10 TL'den, Japon Yeni ise 17,57 TL'den, Ons altın 1.922 Dolar'dan, Gram altın 1.559 TL'den, Çeyrek altın 2.561 TL'den, Cumhuriyet altını 10.524 TL'den,  Gram Gümüş ise 18,22 TL'den fiyatlanıyor.

Döviz ve değerli metallerin Türk Lirası karşısında devam eden yükselişini değerlendiren ünlü akademisyen ve ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş TCMB’nin faiz artırma kararına rağmen dolar kurunun neden yükseldiğini 6 maddede açıkladı.

Buna göre Demirtaş, bir takipçisinin "Faizler arttığı halde dolar neden artıyor?" sorusuna şöyle yanıt verdi.

“1) Beklentiden çok daha az arttığı için.

2) Sözlü yönlendirme yanlış olduğu için.

3) Enflasyonun altında kaldığı için.

4) Zaten seçim öncesi baskılandığı için.

5) İhracatçı için dolar bırakıldığı için.

6) Yabancı yüksek dolardan ülkeye girer diye.

Umarım net bir şekilde yazmışımdır...”