Kahramanmaraş

Tam 720 cinsiyeti var, yaşlanmıyor! Beyni, gözleri, kulakları ve ağzı yok...

Abone Ol

Paris Hayvanat Bahçesi sıradışı bir 'canlıyı' ağırlıyor. Blob yani "damla" adlı tuhaf canlı bitkiye benziyor ancak bilim adamları 'kesin eminiz bitki değil' diyor.

Tek hücreli bu varlığın yaklaşık bir milyar yıllık olduğu tahmin ediliyor. İlk kez Mayıs 1973'te Teksaslı bir kadının arka bahçesinde farkedildi. Dünya dışı görünümüyle şaşırtan canlı, labirentten çıkmanın en kısa yolunu bulabiliyor.

ÖLÜMSÜZ GİBİ: Parlak sarı renkte olan bu esrarengiz canlı saatte 4 santimetre uzayabiliyor. Doğadaki bir çok canlı erkek ve dişisiyle var.

Ancak bu organizmanın tam 720 cinsiyeti bulunuyor. Farklı organizmalara ayrılma özelliğine sahip olan bu canlı, sonrasında yeniden birleşebiliyor.

Paris Hayvanat Bahçesi'nde sergilenen bitkiye benzeyen bu sıradışı sorganizmaya Blom yani 'Damla' adı verildi. Tek hücreli ve doğanın gizemlerinden biri olarak görülüyor. Hayvanat bahçesinin bu tuhaf misafiri 'beyni' olmamasına rağmen 'öğrenme yeteneği' ile büyülüyor. Dahası kendini 2 dakikada kendini iyileştirebiliyor.

Paris Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Bruno David bitkiyle ilgili esrarengiz bilgileri şöyle aktardı: Aslında tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz. Bugün bile gerçekten bir hayvan mı yoksa mantar mı olduğunu bilmiyoruz. Bitki değil ondan eminiz. Mantarla hayvan arası bir şey gibi.

YAŞLANMIYOR ÖLMÜYOR: Blob uykuda olan bir dönemden sonra yeniden canlanabiliyor, böylece yaşlanmıyor. Tek bir hücre içermesine rağmen birkaç metre karelik bir alana yayılabiliyor. Blob’un beyni ya da sinir sistemi, gözleri, kulakları ya da ağzı yok ama öğrenebiliyor. Bilim adamları bunu en etkili özelliği olarak görüyorlar.

KENDİNİ İYİLEŞTİREBİLİYOR: Blom yani Türkçe ismi ile Damla'yı kestiğinizde 2 dakika içinde kendini iyileştiriyor. Beyni olmayan Blob, problem çözme yeteneğine sahip. Öğrenme becerisi hayli yüksek olan blob, yeni bir ortama yerleştirildiğinde çevresini değerlendirip ona göre yayılıyor. Beğendikleri bir şey bulurlarsa oraya olan yolu güçlendiriyor, bulamazlarsa geri çekiliyorlar.

Bir labirent koyduğunuzda öğreniyor ve yiyeceğe giden en iyi yolu buluyor. Önüne bir engel koyduğunuzda (Blob tuzdan nefret ediyor) mesela az miktarda tuzdan bir bariyer koyarsanız, arkasında yiyecek olmasına rağmen üstünden geçmiyor. Sonra bariyeri geçebileceği başka bir yol buluyor ve yiyeceğe çok hızlı bir şekilde ulaşıyor.

BİRİNİN ÖĞRENDİĞİNİ DİĞERİ DE ÖĞRENİYOR: İki Blob'u birleştirildiğinde biri bilgisini hemen diğerine aktarıyor. Böylece diğeri anında 'tuz' bariyerini nasıl geçeceğini biliyor. Doğada merak edilen pek çok canlı var ama onlar arasında hayvanat bahçesinde yerini alan ilk canlı o oldu.

1 MİLYAR YAŞINDA: Bu sıradışı organizmanın tek bir düşmanı kuraklık. Kendini tehlikede hissettiğinde bir kaç yıl kış uykusuna geçebiliyor.

Bilim adamları bu canlıyı 'Neredeyse ölümsüz' diye tanımlıyor.

Nerede yaşıyor?

Blob normalde Avrupa'da orman zeminlerinde bulunuyor. “19 ila 25 santigrat derece arasında değişen sıcaklıklarda ve nem seviyeleri% 80 ila% 100'e ulaştığında büyüyor.