SAĞLIK

Guava meyvesi nasıl yenir? Guava meyvesinin faydaları nelerdir hangi hastalıklara iyi gelir?

Abone Ol

Asya ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde tüketilen guava meyvesi, gıda ve kozmetik sanayinde sıklıkla kullanılır.

GUAVA MEYVESİ NEDİR?
Guava, birçok tropik ve subtropikal bölgede yetişen yaygın bir tropik meyvedir. Psidium guajava mersin ailesinde Meksika, Orta Amerika, Karayipler ve kuzey Güney Amerika'ya özgü küçük bir ağaçtır. Guava, turunçgillerden daha fazla C vitamini içerir.

GUAVA MEYVESİ NASIL YENİR?
Guava, egzotik bir meyvedir. Özellikle peynirle beraber iyi bir ikili olur. Cheesecake yapımında, mini tartlarda ve smoothielerde guava meyvesi kullanılabilir.

Guava üreticisi Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, guavanın taze olarak tüketildiğini, sağlık açısından çok yüksek oranda içinde likopen barındırdığını, ayrıca reçel, tatlı ve turşu üretiminde de kullanıldığını ifade etti. Guava meyvesinin özellikle meyve sularında enfes bir aroma sağladığını belirten Levent, "Silifke’nin iklimi müsait geldi. Yıllar içerisinde uğraşarak bin ağaca kadar çıktım. Bu yıl 10 ton ürün bekliyorum. Yurt içinde tanıtıp satmaya başladım. Daha önce hallerde satamıyordum. Çünkü ithal bir meyve olarak gözüküyordu. Geçen yıl Gümrük Dış Ticaret Müdürlüğüne başvurarak bu ürünün Türkiye’de yetiştirildiğini ispatladım. Türkiye hallerinde şu andan itibaren satışına başladık. Güzel doğal bir meyve lezzeti güzel. Vitamin ve mineraller yönünden zengin içeriğe sahip bir meyvedir. Her meyve gibi bu da bazı hastalıklara iyi gelmektedir. İçinde likopen oranı yüksek. İçinde bulunan mineral ve vitaminlerin vücuttaki probiyotikleri destekliyor. Bu sayede hastalıkları geçirmesi açısından önemli. Hoş, keskin bir kokusu var. Dünyada en çok bunun meyve suyu tutuluyor. Antalya Akdeniz Üniversitesi bu meyve için bahçemizde doktora çalışmasına üniversite senatosundan izin alarak başladı. 3-4 yıl sürecek bir doktora çalışması yapılacak. Bu yıl melezleme çalışması yapıldı. Ürünün Türkiye şartlarına daha çok adapte ve gelişmesi için bizlere yardımcı oluyorlar. Çiçek döneminden hasadına kadar ilgileniyorlar" diye konuştu.