Ulaşım bir memleketin gelişmişlik seviyesini gösteren en önemli faktörler arasındadır. Özellikle hava yolu ve demir yolu (Hızlı Tren) gelişmeyi tamamlamış ülkelerin vazgeçilmezidir. Ülkemizde bu alanda elinden geleni yapmaya ve gelişmiş ülkelerle yarışmaya çalışıyor. Üçüncü havalimanı ve hızlı tren projeleri ile bu yarışta ben de varım diyor. Bunların dışında birçok şehre hava alanı yapılıyor. Var olanlar yenileniyor genişletiliyor. Sürekli yeni projeler hayata geçiriliyor
Ülkede bunlar olurken şehrimiz ne durumda? Yıllardır hava alanımızda sadece iç hatlara yolcu taşınıyor. O da sadece İstanbul ve Ankara’ya çalışıyor. Diğer şehirlere gitmek için aktarma yapmak zorundasınız. Saatlerce beklemek de cabası.
Geçmiş yıllarda Gaziantep ile ortaklaşa havaalanı projesi konuşuluyordu. Ne oldu bilmiyorum? Haberlerde bakanlığın bu ortak projeyi onaylamadığını okuduk. Buna gerçekten çok üzüldüm. Çünkü bu, yıllardır her Maraşlının hayali idi. Büyük bir hava alanı hem Antep’e hem de Maraş’ımıza çok iyi gelecek ve iki şehirde kar edecekti. Kimse zararlı çıkmayacak, iki şehirde kazanacaktı. Ne oldu? Neden oldu? Sahipsizlikten mi? İnanın bilemiyorum ama gerçek şu ki; bu proje iptal oldu.
O projeyi kaçırdık. Ama kendi havaalanımızı genişleteceğimiz bir proje sundular. Buna da sevindik. Çünkü şu anki havaalanımız 300 bin nüfuslu şehirlerin hava alanı kadar. Büyük uçaklar inemiyor, iki şehirden başka şehirlere uçak kalkmıyor.
Yurt dışını hiç saymıyorum. Yurt dışına gidenler ve yurt dışından gelenler mecburen Antep, Adana, İstanbul ve Ankara’ya inmek veya oradan gitmek zorunda kalıyor. Pazarcık, Helete, Narlı ve çevresindeki yerleşim birimleri hep yurt dışında yaşıyor. Bu insanlar Antep ve Adana’ya iniyor. Oradan araba kiralıyor ve memleketlerine öyle geliyorlar. Uçakla doğrudan şehrimize gelmek isteyenler ise aktarmaları bekleyerek İstanbul ve Ankara’dan geliyor. (Zaman ve ekonomik kayıp had safhada) Gece gündüz, sabah akşam ters zamanlardaki yolculukları hiç saymıyorum.
Bu kayıp ve ayıp Kahramanmaraş’ındır. Yıllardır çözülemeyen sorunlar hala çözümlenememiş. Kısa sürede de çözümleneceğe benzemiyor.
Kahramanmaraşlılar kendi şehrinden istediği bir şehre direk uçakla gidemiyor. Otobüslere mahkûm bırakılıyor. Saatlerce yolculuk çekmek zorunda kalıyor. Ya da saatlerce aktarma yapacağı uçağı bekliyor. Trabzon, Antalya, İzmir, Van ve Erzurum gibi uzak şehirlere uçak kalksa insanlar uzun yolculuklara mahkûm edilmemiş olur. Bu sıkıntılardan kurtulur.
Şehrimizdeki büyük firmalar Antep’e ya da Adana’ya yolcu karşılamaya gitmesin. Ellerindeki yazılarla yolcularını kendi şehrinde beklesin. Ülke çapında saygınlığı olan firmalara sahip Kahraman şehrimizin yabancı misafirleri şehrimize doğrudan gelsin. İş adamları ulaşım kolay olduğu için daha çok misafir getirsin ve daha çok ihracat anlaşması imzalasın. Şehrimiz kazansın.
Yurt dışından gelenler ve yurt dışına gidenler başka şehirlere gitmek yerine kendi şehirlerine gelse, araçlarını şehirlerinden kiralasa, dövizini şehrine akıtsa şehrimiz zarar mı eder? Bu zaman ve para kaybının önlenmesi için acil olarak dış hatların açılması ve şehrimizin ekonomik kaybının tez zamanda giderilmesi gerekiyor.
Gelişimin ve ilerlemenin şartlarından olan havayolu ulaşımının en kısa sürede sonuçlanması gerekmektedir. Hükümette etkin olduğumuz şu günlerde bunu başaramazsak, başka ne zaman başaracağız.
Hızlı trenden ise ses seda yok! Bari hava alanı sorununu halledilsin de hemşerilerimiz bu sıkıntılardan kurtulsun. Şehrimiz geri kalmış olmak yerine ilerlemiş ve ulaşım sorunlarını halletmiş olsun.
Hava alanı projesinin bitirilmesi iş adamlarına da, yöneticilere de, halkımıza da çok şey kazandıracaktır. Bu işin bitirilmesi şehre yapılacak büyük hizmetlerden olacaktır.
Denizin ortasına hava alanı yaptıran Ordu ve Giresun şehirlerini tebrik ediyorum. Çünkü biz Koca Gaziantep ile birlikte Karaya bir hava alanı yaptıramadık.