Herkes daha sağlıklı ve uzun bir yaşamın hayalini kuruyor. Ancak değişen yaşam koşulları ile birlikte gündelik hayatta yediğimiz birçok yiyecek bu hayallerin önüne geçiyor. Sağlıksız olduğunu üstüne basa basa söyledikleri yiyeceklerin sağlık için o kadar da önemli olmadığın düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Pratik ve lezzetli diye yediklerimiz birçok tehlikeli hastalığın oluşmasında büyük rol oynuyor.

YENMEMESİ GEREKEN YİYECEKLER
 

TAVUK NUGGET

TAVUK NUGGET

Marketten satın aldığımız tavuk nugget’ların hızlı bozulmaması için yapım süreçlerinde zararlı sentetik maddeler kullanılmaktadır. Çoğu markanın ürünlerinde de tavuk eti yanında sinir, kan damarı, deri, kıkırdak ve kemik de ürüne eklenmekte böylece aşırı kalorili bir gıda ortaya çıkmaktadır. Tavuk yemenin en iyi yolu sağlıklı köy tavuğu etine ulaşmaktan geçmektedir.
 

ŞEKERLEME VE JELİBON

ŞEKERLEME VE JELİBON

Şekerlemeler ve jelibonlar aşırı şeker kullanılarak üretildiği için zaten ilk olarak bu yüzden zararlıdırlar. Ayrıca bu kategorideki ürünlerdeki gıda boyalarının da vücudumuzun temeli olan DNA yapısını bile bozabileceğine dair araştırmalar bulunmaktadır. Tatlı ihtiyacını karşılamak için meyve tüketmek daha uygun bir yoldur.
 

MARGARİN

MARGARİN


Tüm yağlar arasında en zararlı olanının margarin olduğu artık birçoğumuz tarafından bilinen bir gerçektir. Margarin üretiminde kullanılan trans yağ, potasyum sorbat, trans yağ, soya yağı ve gıda boyaları bu ürünü zararlı hale getirmektedir. Margarin yerine olabildiğince doğal bitkisel yağlar kullanmanız daha sağlıklıdır.
 

PAKETLİ GIDA

PAKETLİ GIDA

Genel olarak paketli gıdaların çoğunda raf ömrünü uzatmak için eklenen zararlı maddeler bu ürünleri sağlıksız yapmaktadır. Örneğin cipslerde bulunan monosodyum glutamat sigara etkisi bile yaratabilmektedir. Hazır cipsler yerine fırında ince dilimlenmiş patateslerden ya da lavaştan doğal cipslerinizi hazırlayabilirsiniz. Yüksek fruktozlu mısır şurubu, aspartam, phenylalanine, suklaroz, ageve, potasyum bromat, yapay aroma ve renklendiriciler, bromlu bitkisel yağ, BHA ve BHT en zararlı katkı maddeleridir. Alışveriş yaparken içindekiler bölümünü okumanız faydalı olacaktır. Şüphe duymayacağınız süt ve süt ürünleri gibi gıdalar bile paketli hale geldiklerinde zararlı olabilmektedir.
 

TATLANDIRICI

TATLANDIRICI

Yapay tatlandırıcılar içindeki özellikle en zararlı olduğu düşünülen ve üstüne araştırmalar yapılan maddeler asesülfam potasyum, monosodyum glutamat, sukraloz, aspartam ve sodyum benzonattır. Yapay tatlandırıcılardansa Hindistan cevizi şekeri, akçaağaç şurubu ve bal gibi doğal tatlandırıcılar kullanılabilir; ancak bunların da çok kullanılmasında zararlı olabileceğine dair uzman görüşleri de bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü normal şeker için ise günde 25 gramı geçmemek gerektiğini söylemektedir.
 

İŞLENMİŞ ETLER

İŞLENMİŞ ETLER

Genellikle dana eti, kümes hayvanlarının etleri ve çeşitli sakatatlardan yapılan sosis, sucuk, salam, konserve etler işlenmiş etler grubuna girmektedir. Ete eklenen nitratın kanserojen etkisi olabileceğine dair araştırmalar mevcuttur. İşlenmiş etlerdeki aşırı tuz miktarları da vücudun dengesini bozabilmektedir. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, kalp yetmezliği, böbrek rahatsızlıkları, akciğer sorunları ve eklem problemleri gibi hastalıkların tetiklenmesine neden olmaktadır.
 

BOL YAĞLI KIZARTMALAR

BOL YAĞLI KIZARTMALAR

Özellikle büyük işletmelerde kullanılan hidrojenize yağlar yani sıvı yağın özel yöntemlerle katılaştırıldığı yağ çeşitleri vücuda zarar verebilmektedir. Endüstriyel trans yağların zararları da son yıllarda gündem olan bir konudur ve Dünya Sağlık Örgütü endüstriyel trans yağlarının tümüyle kullanımdan kaldırılması yönünde çalışmalar da bulunmaktadır. Kızartma yağlarının restoranlarda değiştirilmeden uzun süre kullanılması da daha zararlı hale gelmelerine neden olmaktadır. Kızartmaların en sağlıklı hali az miktarda zeytinyağı ile kısa sürede yapılan ve una bulanmamış olarak yapılan yöntemdir. Bunun dışındaki kızartmalar besinlerin hem yararlı içeriğini yok etmekte hem de zararlı hale gelmesine bile neden olabilmektedir.
 

KAHVALTILIK GEVREK

KAHVALTILIK GEVREK

Kahvaltılık gevreklerdeki yüksek miktardaki rafine tahıllar ve şeker, şeker dengesinin bozulma riskini artırarak vücuda zarar verebilmektedir. Kahvaltılık gevrek seçimi yapacaksanız içindekilere dikkat etmelisiniz. Bir porsiyon için 5 gramdan fazla şeker içermeyen, lifli olanları tercih etmeye çalışabilirsiniz. Tam besleyici kahvaltı için de elbette çok daha sağlıklı seçenekler olduğu da unutulmamalıdır.
 

DONDURULMUŞ GIDALAR

DONDURULMUŞ GIDALAR

Zararlı gıdalar listesi içerisinde dondurulmuş ürünler de yer almaktadır. Gıdalar dondurulduğunda ve bir süre beklediğinde besin değerleri azalmaktadır bu yüzden olabildiğince taze tüketim önerilmektedir. Özellikle dondurulmuş balık ve deniz ürünlerindeki tert-bütilhidrokinon maddesinin zararlı olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirtilmiştir.

BEYAZ ŞEKER

 BEYAZ ŞEKER

Beyaz şeker; şeker pancarından elde edilmektedir ve fruktoz ile glukozdan oluşmaktadır. İçinde protein, yağ, vitamin ya da mineral bulunmaz. Beslenme uzmanlarının çoğu rafine beyaz şekere vücudun hiç ihtiyacı olmadığını savunmaktadır. Yüksek oranda beyaz şeker karaciğeri gereksiz yormaktadır ve birçok hastalığa yakalanma riskini de artırır. Beyaz şekeri azalttığınızda, tahıllardan ve baklagillerden de alabileceğiniz şekeri vücudunuz sağlıklı şekilde kullanabilir ve şeker ihtiyacınız karşılanır.
 

BEYAZ UN

BEYAZ UN

Beyaz un en çok da temel besin kaynaklarımız olan ekmeklerde kullanılmaktadır ancak ne yazık ki buğdayın içerik açısından oldukça fakirleşmesiyle elde edilen beyaz unlu ekmekler çok da faydalı değildirler. Beyaz un Dünya Sağlık Örgütü’ne göre içindeki klor dioksit maddesi yüzünden de zararlı olma potansiyeline sahiptir. Şu anki beyaz unlarla yapılan gıdaların çoğu kana ani karışarak şeker dengesini bozma riski taşımaktadır.