AFAD'ın 2020 raporunda Kahramanmaraş'ta olası büyük bir depremde yıkılacak yerlerin belirtilmiş olması, yaşanan deprem sonrası tedbirlerin yeterliliği konusu kamuoyunda sorgulanmıştı. Özellikle, raporda belirtilen riskli bölgelere ilişkin alınması gereken önlemlerin hayata geçirilip geçirilmediği merak konusu olmuştu.
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat tarihinde yaşanan depremin ardından, yıkılan yerlerin AFAD'nın 2020 raporunda belirtilen riskli bölgeler arasında olduğu ortaya çıkması ve bu durumun, raporlarda yer alan uyarıların ne kadarının dikkate alındığı sorusunu da gündeme getirmişti.
Kanal Maraş olarak bu konu hakkında, esnaf ziyaretleri Kapsamında Kahramanmaraş'ta bulunan ve basın mensuplarına açıklamada bulunan Bakan Özhaseki'ye yöneltilen "AFAD 2020 raporunda olası büyük bir depremde Kahramanmaraş'ta yıkılkıcak yerler belirtilmişti. Ancak AFAD'ın 2020 raporunda uyarılan bölgeler, kurumlar tarafından neden tedbir alınmadı? Kahramanmaraş İl Afad Risk Azaltma Planı 2020 Raporu görmezden mi gelindi?" sorusu üzerine şöyle yanıt verdi.
Özhaseki, yöneltilen soru üzerine; "Arkadaşlar şimdi depremden dolayı kusur kimdeyse bunu zaten adli mekanlar savcılarıyla, hakimleriyle, bilirkişileriyle onlarca insan uğraşıyor. Onların işine karışmak hiç doğru olmaz. Siz bana yıkılan evlerin durumu nedir, niye yıkıldı derseniz, onlarca yıldır belediye başkanlığı yapan bu işi bilen birisi olarak, tek tek onları söyleyebilirim. Ancak hukuki süreçle ilgili benim bir yorumda bulunmam hiçbir zaman şık olmaz." dedi.
Bakan Özhaseki'ye yöneltilen bir diğer soru ise Kahramanmaraş'ta depremden önce imara açık olan yerler; depremden sonra, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan ve Yükselen Jeoteknik firmasına hazırlatılan Kahramanmaraş İli, Merkez İlçelerinde Yaklaşık 7853,55 Ha. Alana Ait İmar Planına Esas Mikrobolgeleme Etüt Raporu’nda imara kapatılan ve ardından; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan ve Duha Jeoloji Son. San. Tic. Lti. Şti.’ne hazırlatılan Kahramanmaraş İli, Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçelerinde Yer Alan Yaklaşık 74 Hektarlık Alana Ait İmar Planına Esas Mikrobolgeleme Etüt Raporu’nda imara kapatılan bu alanların tekrar imara açılan bölgelerle ilgiliydi.
Kanal Maraş olarak özetle yöneltilen "Kahramanmaraş'ta depremden önce imara açılan yerler, depremden sonra imara kapatıldı ve ardından tekrar imara açıldı. Bu konu hakkında ne söylemek istersiniz?" sorusu üzerine Bakan Özhaseki;
"Biraz önce söylediğiniz o alanlarla ilgili de, vatandaşlarımızın temsilcileriyle biraz önce belediyede bir araya geldik. Onlara durumu özetledik. Durumun kabaca özeti şu arkadaşlar. Daha önce oralarda buralarda asla yapmayın, kesinlikle yasaklayın diyen bilim adamlarının raporları var. Sonrasında yapılan çalışmalarda da burada bir takım önlemler alarak işe devam edebilirsiniz diyen bilim adamlarının raporları da var. Hangisini tercih etmemiz lazım size göre, bizim yapmamız gereken yeniden bir hakem heyeti kurup bu konuda Türkiye'de ehil olan insanları çağırıp eskiden beri yapılan tüm çalışmaları göz önünde bulundurup, gerekirse yeni çalışmalar yaparak en son halini raporlamaları ve burada evet yapılabilir devam edebilirsiniz demeleri. Eğer böyle denmezse, belediyeler kime ne ruhsat versinler, hangi memuru imza atsın, böyle bir şey olabilir mi?
Hiç birisi oturduğu yerden karşı mahallenin durumunu bilemez. O biraz önce bahsettiğiniz yerlerin durumunu bilemez. Vatandaşlar da tabii merakla bekliyorlar o sonuçları. Onlar da bildiğimiz için kendileri de bugün söyledik zaten bu kuracağımız bilim heyeti en geç 1 ay içerisinde bu raporları bitirecek, bizim imarı açıp açamayacağımız noktasını söyleyecekler bize, biz de ona göre raporların neticesini bilim adamlarının dediğini yapacağız.
Bakın bu işin somut da örneği Azerbaycan Mahallesi. İçinden bir fay hattının geçtiğini söylediler. Asla yapı yapamazsınız dediler. Tamam bilim adamları yapı yapamazsınız diyorlarsa, yapmayacağız dedik biz bizde. Fakat daha sonra yapılan çalışmalarda, mikro bölgelerinde çalışmalarında bilim adamlarının hepsi dediler ki, hattın geçtiği yer belli. 60 metre burayı boş bırakın etrafında da önlemler alarak devam edin. Bunu daha sonra biz teyit ettirdiğimizde çok doğru olduğuna da hep birlikte kanaat getirdik. Sonra 100 metre kadar fayın geçtiği hattı bıraktık her ihtimale karşı ve orada Toki'mize biraz önce de söyledim, 40 milyon dolarlık sadece kazık çakma çalışması yaptı. O bittikten sonra inşaatlar yükselmeye başladı. Yani bilim adamları söylediği şekilde her türlü Tedbiri alıyoruz. Onlar ne diyorsa milimetrik olarak onlara uygun olarak hareket ediyoruz. Sonra da zemin artı 2 gibi 3 gibi orada inşaatlarımız şu anda başladık devam ediyoruz. o önemli alanlarla ilgili de çok kısa sürede İnşallah raporlar çıkar o belediyelere konulur ve onun üzerinde de işlem yaptılar arkadaşlar."