İlk depremin merkez üssü 7.7 olarak ölçüldü. 2'nci depremin merkez üssü 7.6'ydı. Bu iki deprem arasında sadece 9 saat fark vardı. Aynı bölgede yaşandı. Ve bu dünyada bir ilkti. Ama bu iki depremin 7'nin üzerinde olması şiddetinin de 7'ler de olduğu anlamına gelmiyor.
Depremim Şiddeti 11..!
Aslında gerçek şiddeti bu depremlerin 11 olduğu. Bu da Nagazaki'ye atılan bir atom bombasından bu coğrafyaya 100 tane atılması demek.
Peki bu nasıl hesaplanıyor? Yani biz bu depremlerde ki gerçek şiddeti ve gerçek gücü nasıl bilebiliriz?
Depremin gerçek vurucu etkisini anlamamız için depremin şiddeti ve depremin büyüklüğü ayrımını iyi anlamamız gerekiyor. 7.7 ve 7.6'lık iki deprem birbirine sadece 30 km mesafede yaşandı. Bu da bugüne kadar görülmüş bişey değildi. Tarihte örneği yok yani.
Türkiye'de yaşanan herhangi bir depremin ardından genellikle bir ülke model olarak gösterilir. O ülke de Japonya. Japonya'daki 9 büyüklüğündeki depremin videoları hatırlarsanız viral olmuştu. Ama aslında tam olarak böyle değil.
Çok büyük Bir Vurucu Güç Farkı Var!
Yani Kahramanmaraş depremi, Japonya'nın 9'luk depremi ile kıyaslanamaz. Çünkü Japonya'daki deprem kıyıdan 110 km açıktaydı ve okyanusun 28 km altında yaşanmıştı. Bizde ki çifte depremse yeryüzüne sadece 5 ila 7 km gibi çok ama çok yakın mesafede oldu. Yani arada çok ama çok büyük bir vurucu güç farkı var.
İkinci önemli farksa süreleri. Japonya'daki deprem 36 saniye sürmüştü. Kahramanmaraş'taki çifte depremse 103 saniye sürdü. Bu 3 katı demek. Bugüne kadar bu kadar süren bir deprem yok. Bu o kadar büyük ve şiddetli deprem ki Marmara ve Düzce depremlerinden de şiddetli olduğu anlamına geliyor.
Peki Ya Yıkım Gücü!
Şu an dünyadaki en güçlü nükleer savaş başlığı sadece 2 megaton. 11 şiddetini ve 103 saniyeyi düşünürsek çifte deprem 120 megaton güç çıkışıyla tarihte görülmemiş bir enerji boşalmasına sebep oldu. Japonya'da Nagazaki'ye atılan atom bombası 1.2 megaton gücündeydi. Bu da her bir deprem de neredeyse 100 nükleer atom bombasının bu coğrafyaya atılması anlamına geliyor.