Hürriyet Yazarı Yalçın Bayer, son köşe yazısında Kahramanmaraş'ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremin etkisiyle ilgili çarpıcı bir analizde bulundu. Hatay Valisi Mustafa Masatlı'nın genel analizine atıfta bulunan Bayer, depremin vahametini ortaya koyarak, depremde açığa çıkan enerjiden bahsetti.

Bayer yazısında; "Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 6 Şubat depremi genel analizini anlatırken vefat sayısının 24 bin 171, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sayısının 80 bin 323 olduğunu açıklıyor. Yaptığımız 24 saatlik hızlı turda depremin etkisinin Hiroşima’ya atılan atom bombasının 2000 katı büyüklüğünde olduğunu öğreniyoruz." dedi.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMiN BÜYÜKLÜĞÜ HiROŞiMA'YA ATILAN ATOM BOMBASININ 2000 KATI 

Depremlerin Enerji Yoğunluğu Hiroşima'nın 2 Bin Katı
Tarihte yaşanan afet ve felaketler, Türkiye'de yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyüklüğünü gözler önüne seriyor. 1945 yılında Japonya'nın Hiroşima kentine atılan atom bombası, 15 trilyon joule enerji yoğunluğu ortaya çıkarmıştı. 1989 yılında ABD'de meydana gelen Loma Prieta Depremi, 1,5 katrilyon jul enerji yoğunluğu meydana getirdi. 2010'da Haiti'de yaşanan deprem ise 2,1 katrilyon jul enerji açığa çıkaran deprem olarak kaydedildi.

Hiroşima'nın 2 Bin Katı

30 Katrilyon Jul Enerji Açığa Çıktı
Kahramanmaraş merkezli depremlerde ise 30 katrilyon jul enerji yoğunluğu ortaya çıktığı belirlendi. Türkiye'deki 10 ili etkileyen depremlerin Haiti'deki depremin yaklaşık 15 katı, ABD'deki depremin ise yaklaşık 30 katı büyüklükte bir enerji yoğunluğu oluşturduğu görülüyor. Kahramanmaraş'taki depremler, Hiroşima'ya atılan atom bombasının yaklaşık iki bin katı enerji yoğunluğunda. Dünya tarihinde bu depremlerin bir benzeri daha kaydedilmemiş.

Editör: Serkan KARAASLAN