Birgün’den Rıfat Kırcı’nın haberine göre, sanayicinin büyük sorunlarından birisi de enerji krizi. Çözüm arayışındaki sanayici sayısı da her geçen gün artıyor. Elektrik fiyatlarının hızla yükselmesiyle işletmeler alternatif arayışına girdi.

Tekstil, plastik, mobilya gibi sektörlerde işletmeler artık kendi elektriğini üretmek için özellikle güneş enerjisine başvuruyor. Yüzlerce işletme kendi elektriğini üretmek için yatırımlarını artırdı. Rakamlar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yatırım teşviki belgelerine de yansıdı.

VERGİ BORCU AFFEDİLİYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2022 Nisan ayında düzenlediği yatırım teşvik belgeleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Listeye göre nisan ayında 1114 şirkete 32,5 milyar lira değerinde yatırım teşviki belgesi düzenlendi. Düzenlenen belgeler arasında tekstil, plastik, mobilya gibi sektörlerde sanayicinin kendi elektriğin üretmek için giriştiği yatırımlar dikkat çekti.

Sanayici artık güneş enerjisinden ya da alternatif yöntemlerden yararlanarak kendi elektriğini üretmeye yönelik yatırımlara girişiyor. Bakanlık ise düzenlediği belgelerle sanayicinin bu yatırımlarından doğacak milyar liraları bulan vergi borcunu affediyor.

YÜZDE 160 ARTIŞ

Bakanlığın düzenlediği yatırım teşviki belgelerine göre nisan ayında 210’dan fazla şirket kendi elektriğini üretmek için devletten teşvik aldı. Bu rakam bakanlığın açıkladığı belgelere göre mart ayında 80 kadardı. Enerji krizi için çözüm arayışına giren sanayici sayısı bir ayda yüzde 160 arttı.

52,9 MİLYAR LİRA TEŞVİK SAĞLANDI

Sanayicinin toplamda aldığı teşviklerdeki artış da dikkat çekici. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 2021 yılında toplam 12 bin 692 yatırım teşviki belgesi düzenledi. Teşvik tutarı 299 milyar 107 milyon lirayı buldu. Kur şokunun sert etkilerinin ardından 2021 Aralık ayında yatırım teşviklerinde ciddi artış yapıldı. 2021 Aralık ayında sanayiciye 52,9 milyar lira teşvik sağlandı.

Yüksek teşvikler sonraki aylarda da devam etti. Sadece 2022 ilk dört ayında sağlanan teşvikler 115,4 milyar lirayı buldu.

FATURALARDAN VERGİ KALDIRILSIN

Enerji fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle yurttaşlar da ciddi sorun yaşıyor. Milyonlarca ücretli çalışanın en büyük gider kalemini kira, gıda ve faturalar oluşturuyor. Sendikalar, emek örgütleri ve muhalefet partileri enflasyon nedeniyle gerçekleşen alım gücü kaybına karşı ücretlerin artırılmasını ve faturalardaki vergilerin kaldırılmasını talep ediyor. 

Hükümet kanadı bu talebe yönelik henüz somut adım atmış değil.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (KESK-AR) çalışmasına göre 2021 yılı Haziran ayında 183 lira gelen elektrik faturası bu yıl haziran ayında 332,5 lira geliyor.

Metreküpü 2021 Haziran ayında 1,33 lira olan doğalgaz ise bu yılın haziran ayında 3,26 lira. Akaryakıt da ciddi artış gösterdi. Kamu emekçilerinin emeklilerinin ücretine temmuz ayında son 6 aylık enflasyon farkı yansıtılacak olsa da asgari ücrete zam henüz gündemde değil.