Kahramanmaraş'taki emekliler için, sosyal güvenlik düzenlemelerinin sağladığı haklarla birlikte, hem kendi emekli maaşlarını hem de vefat eden eş veya ebeveynlerinden kalan ölüm ve yetim aylıklarını alma imkânı bulunuyor. Özellikle 900 prim gününü dolduran vatandaşlar için, bu maaşların yanı sıra, üçüncü bir maaş hakkı da doğabiliyor.

Bu kapsamda, eşi vefat eden kişiler hem kendi emekli maaşlarını, hem de eşlerinin maaşını alabilirken, aynı zamanda çalışma durumları devam ediyorsa üçüncü bir maaş alabilme hakkına da sahip oluyorlar.

Vefat eden sigortalının eşi ve çocukları için devreye giren bu düzenleme sayesinde Kahramanmaraş'ta emekli kadınlar ve erkekler, gelir durumlarına göre %50 ila %75 oranında ek ölüm maaşı alabiliyor.

Eşi vefat eden kadınlara, eşlerinin prim günleri tamamsa, çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın maaş bağlanırken; kız çocukları ise evlenmedikleri ve çalışmadıkları sürece yetim maaşı alabiliyor. Erkek çocuklarına ise 25 yaşına kadar öğrenci olmaları şartıyla maaş ödeniyor.

2008 yılından önce farklı kurumlara bağlı olarak (örneğin Bağ-Kur ve SSK) maaş alanlar, bu maaşları birleştirme hakkına sahipken, 2008 sonrası yasa ile çift maaş imkânı büyük oranda kısıtlandı.

Ancak, Bağ-Kurlu ve Emekli Sandığı’na tabi vatandaşlar için 1800 prim günü, SSK’ya bağlı vatandaşlar için ise 900 prim gününün tamamlanması hâlinde ölüm maaşı alma şartı devam ediyor.

Kahramanmaraş'taki dul ve yetim maaşı alanlar bu düzenlemeyle aile bütçelerine ek katkı sağlarken, çift maaşla güvence altına alınmış bir hayat sürebiliyorlar.

Sosyal güvenlik haklarının sağladığı bu imkânlar Kahramanmaraş'taki emekliler için yaşam standardını iyileştirirken, hükümetin sunduğu bu avantajlarla güvenceye kavuşmak vatandaşlar arasında büyük ilgi uyandırıyor.

Editör: Haber Merkezi