GÜNCEL

Miras paylaşımındaki gizli fırsat ortaya çıktı! İşte tüm detaylar

Miras paylaşımında hakkını alamayan kardeşlere yeni imkan doğdu. Miras paylaşımındaki gizli fırsat ortaya çıktı.

Abone Ol

iras paylaşımında sık yaşanan anlaşmazlıklardan biri, erkek kardeşler arasındaki pay bölüşümüdür. Bu bölüşüm sırasında, bir kardeşiniz anne ve babanın duygusal etkisini kullanarak bir taşınmazı kendi üzerine alabilir. Kardeşler arası miras paylaşımında anlaşmazlığı en aza düşürmek için yeni düzenlemeler yapıldı. Bu durumda, miras hakkını nasıl alınacağı da araştırılmaya başlandı.

HAKKINI ALAMAYAN KARDEŞLER DİKKAT!

Miras paylaşımı, aile içinde sıkça yaşanan ve çözümü zor olan bir sorundur. Mirasçılar arasında çıkan anlaşmazlıklar, hem maddi hem de manevi zararlara yol açabilir. Bu nedenle, miras paylaşımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan biri de, mirasın nasıl bölüştürüleceğine ilişkin yasal kurallardır.

ZAMAN AŞIMI BULUNMUYOR

Miras paylaşımı, devir işlemleri gibi konularda artık yeni dönem başladı. Eğer bir kardeşiniz, anne ve babanın hayatta iken üzerine bir taşınmazı devretmişse ve bu devir hukuka aykırı ise, anne ve baba vefat ettikten sonra bu mal üzerindeki miras hakkınızı geri alabilirsiniz. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tapu iptal davası açarak hakkınızı alabilirsiniz. Bu dava için herhangi bir zaman aşımı bulunmamaktadır.

ZORUNLULUK ORTADAN KALKTI

Hisseli tapular için tek şart, hissedarların paylaşım konusunda mutabakata varmalarıdır. Yani, mirasın kardeşler arasında paylaştırılması için artık noter onayına gerek duyulmamaktadır. Hisseli tapu alımında ise Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemleri tamamlanmalı, sınırlar belirlenmeli ve parseller tespit edilmelidir. Bu sayede, miras kalan bir evin kardeşlere devri için yazılı bir sözleşme yapmak yeterli olmaktadır.

TAPU İPTAL DAVASI NEDİR?

Tapu iptal davası, usule aykırı ve kanunsuz bir şekilde düzenlendiği iddia edilen tapu kaydının, tekrar hukuka ve gerçek duruma uygun hale getirilmesi amacıyla açılan bir davadır. Mülkiyetle ilişkili olduğu için kesin hüküm verilmeden icra hükmüne geçemez.

TAPU İPTAL DAVASI NASIL AÇILIR?

Taşınmazın bulunduğu yerin Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tapu iptal davası açılabilir. Dilekçenin eksiksiz ve kusursuz olması gerekir. Gayrimenkulün kayıt bilgileri ile olaydaki hukuka aykırı olan tüm durumlar net bir şekilde belirtilmelidir.