Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’ın seçim vaatleri arasında yer alan konak yenileme çalışmaları kapsamında ilçede bulunan tarihi konaklar bir bir restore edilerek turizmin hizmetine sunuluyor. Bu kapsamda ilk çalışma olarak Mutfak Müzesi gösterilirken, bu müzenin hemen yanında bulunan tarihi bir konağın daha restore edilerek müzeye dönüştürüleceği dile getirildi.
Konakta devam eden çalışmaları inceleyen Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay'da Somut Olmayan Kültürel Değerler Müzesi yapmayı planladıkları konak hakkında bilgiler verdi. Kahramanmaraş’ın kültürel açıdan bir çok zenginliğe sahip olduğunu aktaran Başkan Okay, bu zenginliği gelecek nesillere en doğru şekilde aktarmak için çalıştıklarını kaydetti.
Bu çalışmalar kapsamında ilçede bulunan konakları restore ederek turizme ve gelecek nesillere kazandırdıklarını anlatan Başkan Okay, Mutfak Müzesi’nde olduğu gibi restorasyonu yüzde 90 oranında tamamlanan yeni konağı da kültürel değerlere ayırdıklarını söyledi. Başkan Okay, Kahramanmaraş’ın ozanlarının ve şairlerinin ortaya koyduğu eserlerin bu müzede kayıt altına alınacağını belirtti.
Buradaki amacın Kahramanmaraş’ın bu özelliğini ortaya çıkarmak ve farkındalık oluşturmak olduğunu aktaran Başkan Okay, konuyla ilgili yaptığı açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Dulkadiroğlu Belediyesi olarak önceliğimizi tarihi ve kültürel değerleri ön plana çıkarmaya ayırdık. Kentsel yatırımlarımızın ve iyileştirmelerin tamamında esin kaynağımız yine kültür ve medeniyetimizdir. Mevcudu restore ederken ihtiyacı inşa eden bir dönüşüm modeliyle kentsel iyileştirme çalışmalarımızı bilgi ve teknoloji doğrultusunda yürütmekteyiz. Bu kapsamda bölgemizde bulunan tarihi konakları restore ederek hizmete sunuyoruz. İlk projemizi Mutfak Müzesi olarak tamamlayarak ziyaretçilerin beğenisine sunduk. Bu çalışmamızda gelecek nesillere tarihi ve kültürel değerlerimizi en doğru şekilde anlatmayı hedefliyoruz.”
YAPIMI YÜZDE 90 ORANINDA TAMAMLANDI
“Mutfak Müzemizin bulunduğu alanda yeni bir konak çalışmamız mevcut. Yapımı yüzde 90 oranında tamamlanan bu konağımızda da Somut Olmayan Kültürel Değerlerimizin gelecek nesillere en doğru şekilde aktarılmasını hedefliyoruz. Somut olmayan değerlerden kastımız bölgemize ait ağıt, deyiş, şiir ve türkülerin kayıt altına alınması ve burada yaşatılmasıdır. Bu konuda ilk çalışmamızı da yaparak kültürel mirasımıza kaydettik. Kahramanmaraş’ımıza ait olan ‘Kara Çadır Düzdedir’ türküsünü Ekrem Düzgünoğlu yorumuyla Dulkadiroğlu ilçemizin görüntüsü eşliğinde yeniden seslendirdik ve klip haline getirdik. Bu tarz eserleri Somut Olmayan Kültürel Değerler müzemizde kayıt altına alacağız ve gelecek nesillere aktaracağız.”
KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİ GELECEK NESİLLERE EN DOĞRU ŞEKİLDE AKTARIYORUZ
“Türk İslam medeniyetinin coğrafyamızdaki varlığı, kimliğimizin ve geleceğimizin teminatı olarak yükselmektedir. Tarih boyunca aşiretler, beylikler, devletler ve imparatorluklar kurmuş olan atalarımız sadece askeri ve siyasi varlık göstermekle kalmamış aynı zamanda evrensel kültüre önemli katkılar sunmuşlardır. Buradan hareketle, toplumun sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını öne alan bir gelişim modelini benimsemekteyiz. İmar çalışmalarımızı bina ve arazi çerçevesinden çıkartıp gönüllerin ve yüreklerin yeniden inşaatına odaklanmaktayız. Mutfak Müzesi ve Somut Olmayan Kültürel Değerler müzesinin yanı sıra gelecek nesillere armağan etmek üzere birçok kültürel projeye imza atıyoruz. Bu projelerin başında Bahtiyar Yokuşu projesi gelmektedir.”