Ünal Ateş Kanal Maraş'a yaptığı açıklamada,6 Şubat Depremleri'nin üzerinden epey bir zaman geçti. Şehir kendini toparlamaya çalışırken, insanlar hayatlarını kurmaya çalışırken bu süreçte hayatını kaybeden insanların niye hayatlarını kaybettiği, bundan kimin sorumlu olduğuyla ilgili çalışmalar, araştırmalar devam ediyor. Fakat üzülerek görüyorum ki hala daha sadece bu işi 3-5 müteahhittin üzerine yıkıp bu işin gerçek suçluları kimler, neredeler bunun altyapısına bakan kimse yok” dedi.

Depremde binaların çökmesinde müteahhitlerin ve inşaat mühendislerinin sorumluluğu olduğunu kabul eden Ateş, “Evet, bu işte müteahhitlerin suçu, payı var. İnşaat mühendislerinin suçu, payı var. Bu eğer tespit edilirse suçlu olan müteahhitler ve mühendisler tabi ki cezalarını çeksinler. Bununla ilgili zaten kimsenin kafasında en ufak bir soru işareti yok” diye konuştu.

Ancak sorumluluğun sadece müteahhitlere yüklenmesini eleştiren Ateş, “Fakat; şimdi siz 4 kat bina yapılabilecek bir yere 12 katlı bina izni verirseniz, siz usulüne, imara uygun olmayan alanları imara açarsanız, siz hiçbir araştırma yapılmadan, zemin etüdü yapılmadan sadece hatır gönül ilişkileri ile ahbap çavuş ilişkileri ile inşaat ruhsatları verirseniz, siz kendi tarlanızı belediye kooperatifi yapılsın diye imara açar orada binlerce konut yaparsanız ondan sonra da dönüp sadece müteahhit ve mühendisleri suçlarsanız bu doğru, inandırıcı bir şey olmaz” ifadelerini kullandı.

Oturma izni almak için gerekli prosedürlerin yetersiz olduğuna dikkat çeken Ateş, “İçerde yatan insanlar var. 17-18 ay olmuş, sadece binanın tamamı bitmiş oturma izni alınabilmesi için demişler ki 'Ahmet amca sen oturma izni alabilmek için git Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne bir müteahhitlik numarası al gel senin oturma iznini verelim.' O garibim gitmiş, Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nde 70 lira karşılığında bir müteahhitlik numarası almış, belediyeye girmiş vermiş imzasını atmış oturma iznini almış. Bu binada, binanın yapımına izin verenler suçsuz, binayı o seviyeye kadar yapanlar olaydan sıyrılmış sadece oturma iznini alabilmek için bir müteahhitlik numarasıyla imza atan Ahmet amca mı suçlu? Böyle bir şey olmaz, böyle bir dünya yok. Adalet gerçek anlamıyla tecelli etmek zorunda” dedi.

Ateş, Kahramanmaraş’taki imar ve yapı denetimiyle ilgili yaşanan sorunlara da dikkat çekti: “Bakın 2003 yılında Osmaniye’de o dönemki belediye başkanı bir çalışma yapıyor. Olası bir depremde yıkılabilecek riskli olan binaları tespit ediyor ve bütün bina sahiplerine tebligat çıkartıyor, 'Binanız çürük, olası bir depremde yıkılabilir. Ya kentsel dönüşüm adı altında binanızı yenileyin ya da güçlendirin' diye. Peki bizim şehrimiz Kahramanmaraş'ta ne oluyor? AFAD 2020 yılında çok kapsamlı bir çalışma yapıyor. Mahalle mahalle, sokak sokak depremde risk alanı olan bölgeler tespit ediliyor. Bu bölgedeki apartmanların hepsi 7'nin üzerindeki bir depremde yıkılabilir diye rapor veriyor. Hastanelerle ilgili rapor veriliyor. Hastanelerin hepsi depremin en çok vuracağı bölgededir. Kahramanmaraş’ta oluşabilecek bir depremde ilk önce hastaneler devre dışı kalacak. O yüzden şehrin üst taraflarına kayalık zemin olan yerlere mutlaka bir hastane yapılsın diyor. Ve bu raporlar ilgililere gönderiliyor. Dönemin büyükşehir belediye başkanına bu rapor sunuluyor. Tevatür odur ki, başkan raporu alıyor ve atıyor 'Ben bu rapora inanmıyorum' diye. Atmadığını varsayalım, bu rapor sana ulaştı ey büyükşehir belediye başkanı. Niye 2020 yılından itibaren 2023 yılına kadar 3 yıllık süre içerisinde bir tek önlem almadınız? Aldığınız tek önlem ceset torbası mıydı?” dedi.

Son olarak, adaletin sağlanması çağrısını yineleyen Ateş, “Şimdi, bütün bu insanların hiçbirinin bu işte suçu, günahı yok. Sadece içeride yatan 3-5 müteahhittin mi suçu var? Ben bir kez daha buradan çağrıda bulunmak istiyorum. Bakın kim suçlu ise cezasını çeksin. En ufak bir şekilde tolerans yok. Fakat insanların gerçekten bu işte dahili yoksa ya da insanların bir günahı yoksa 16-17 ay içeride tutmanın bir anlamı da yok. Yargılama ve adalet bir an önce tecelli etsin. Yazıktır bu insanlara” ifadelerini kullandı. Ateş, imar süreçlerinde görev alan yetkililerin ve projelerin uygunluğunu denetleyenlerin de sorumluluğunu kabul ederek, gerçek sorumluların bir an önce açığa çıkarılması gerektiğini söyledi.

(Kanal Maraş Özel haber)

Editör: Haber Merkezi