AK Parti iktidarının yıllardır görmezden geldiği, hatta Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Erdoğan'ın "bana sakın bununla gelmeyin" dediği emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi geçen yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesinde apar topar TBMM'den geçilmiş ve milyonlarca EYT'li hak sahibi yıllardır hayalini kurdukları emeklilik haklarına kavuşmuştu.

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan ve prim ve yıl şartını tamamlayan yaklaşık 5 milyon  EYT'lilerin muradına ermesinin ardından çıraklık ve stajyerlik dönemlerinin de emeklilik hesabına dahil edilmesini isteyen çalışanlar ile Bağ-Kur'lu esnaf da emeklilik hakkı talebinde bulunmuştu.

AK Parti iktidarının şimdi de emeklilik sistemi için uzun zamandır beklenen yeni bir adımı atmaya hazırlandığı ortaya çıktı.

Masadaki Bağ-Kur reformu sayesinde yaklaşık 1 milyon kişi, 9 bin gün yerine 7 bin 200 prim günü ile bin 800 gün daha az primle emekli olma imkanına kavuşacak.

Bu düzenleme, emeklilik sürecini hızlandırarak birçok vatandaşın daha erken emekli olmasını sağlayacak. 


Düzenlemenin özellikle bakkal, kasap, berber, kuaför ve tamirci gibi küçük esnafları kapsaması bekleniyor ve bu kesime 5 yıllık prim avantajı sağlanacak; 10 ve daha az personel çalıştıran esnafın prim gün şartının 9 binden 7 bin 200 güne düşürülmesi planlanıyor, ancak yasal düzenleme sırasında kapsamın genişletilmesi durumunda tüm Bağ-Kur'lular bu avantajdan yararlanabilecek.

Yeni emeklilik reformu tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan Bağ-Kur'lu erkek sigortalılar için prim gün şartı 9 binden 7 bin 200'e düşecek, böylece 7 bin 200 prim gününü tamamlamış olan EYT'li erkek esnaf hemen emekli olabilecek; ayrıca, Bağ-Kur'dan SSK'ya geçenler de eğer SSK'daki çalışmaları 3.5 yıldan az ve 7 bin 200 günü tamamlamışlarsa Bağ-Kur kapsamında emekli olabilecek.

Yeni düzenlemeyle Bağ-Kur'lular için prim gün şartının 1.800 gün azalması, emeklilik sürecini olumlu yönde etkileyecek. Böylece, 7.200 prim gününü tamamlayanlar emeklilik için gerekli olan yaş şartını da tamamlamışlarsa emekli olabilecek. Örneğin, 9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arasında işe başlayan kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş gerekecek. Daha sonrasında işe başlayanlar ise 65 yaşına kadar çalışmak zorunda kalacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni düzenlemenin Orta Vadeli Plan'da yer aldığını ve sıkıntı olmadığını belirtti. Bakan, düzenlemenin kısa zamanda tamamlanması için çaba harcanacağını açıkladı. Bağ-Kur'lular ise düzenlemenin bu yıl içinde torba yasa tasarısıyla Meclis'e sunulmasını bekliyor.

Yeni düzenleme, emeklilik için gereken prim süresini büyük ölçüde azaltacağı belli oldu. 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olanlar, son 3.5 yıldaki çalışmalarına göre emekli olacakları kurumu belirleyeceklerdir. Son 7 yıllık sigortalılık süresinin yarısından bir fazla olan bin 261 gün çalışma süresi, hangi statüde gerçekleşmişse o statüden emeklilik imkanı tanıyor. 1 Ekim 2008 sonrasında sigortalılığı başlayanlar ise daha fazla prim ödedikleri kurumun şartlarına göre emeklilik hakkı elde edebileceği belirtildi.

Bağ-Kur'lular için hazırlanan yeni düzenleme, erken emeklilik imkanı sunarak küçük esnafa büyük avantaj sağlayacak. 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olan Bağ-Kur'lular da bu düzenlemeden yararlanarak, prim gün şartı 7 bin 200’e indirilecek. Bu düzenleme, emeklilik sürecindeki belirsizlikleri azaltarak çalışanlara daha net bir yol haritası sunacak.

Editör: Menekşe Topaloğlu