Ankara'da Etlik Şehir Hastanesi ile Bilkent Şehir Hastanesi'nde maymun çiçeği hastalığına yakalandığından şüphelenilen kişilerin karantinaya alındığı iddia edildi. 

Sözcü'de yer alan habere göre maymun çiçeği olarak da bilinen mpox (M Çiçeği) virüsü şüphesiyle iki hastanede karantina işlemi başlatıldı.

BİLKENT YALANLADI
Gazetemizin ulaştığı Bilkent Şehir hastanesi iddiaları yalanlarken Etlik Şehir Hastanesi'nden henüz açıklama gelmedi. 

Dünya Sağlık Örgütü, Afrika'da görülen mpox (M Çiçeği) virüsü için en yüksek seviyede alarm verirken Türkiye’de de ilk şüpheliler Ankara’da karantinaya alındığından şüpheleniliyor. 

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN YALANLAMA
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, son günlerde çeşitli medya organlarında Ankara'da maymun çiçeği hastalığından şüphelenilerek karantinaya alınan hastaların olduğu iddialarının yer aldığı belirtildi. Bunun üzerine kamuoyunu bilgilendirme gereği duyulduğu ifade edilerek, "Ankara'daki hiçbir sağlık tesisimizde maymun çiçeği (mpox) hastalığı şüphesi ile karantinaya alınan hastamız bulunmamaktadır. Bu tür iddialar, gereksiz bir panik ortamı yaratmaya yönelik asılsız bilgilerdir. Maymun çiçeği hastalığı ile ilgili bilgilendirmeler, Sayın Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ve Bakanlığımızın ilgili birimleri tarafından şeffaf bir şekilde ve sıklıkla yapılmakta olup, halkımızın doğru bilgilere ulaşması amacıyla gereken tüm adımlar atılmaktadır. Vatandaşlarımızın, resmi açıklamaları dikkate alarak bu tür söylentilere itibar etmemeleri önem arz etmektedir" denildi. 

M ÇİÇEĞİ NEDİR?
M çiçeği, klinik olarak daha hafif olmasına rağmen, semptomları geçmişte çiçek hastalarında görülenlere benzer ve nadiren ölümcül hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüs olmakla birlikte insandan insana da bulaşabilmektedir. 1980'de çiçek hastalığının eradikasyonunun ilanı ve sonrasında çiçek aşısının uygulamasının durdurulması ile M çiçeği, nadir de olsa özellikle Orta ve Batı Afrika'da görülen bir hastalık haline geldi.

M ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
M çiçeği belirtileri genellikle ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve sırt ağrısı, büyümüş lenf nodları, solunum sistemi semptomları (boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı veya öksürük) ve hastalığa özgü karakteristik cilt döküntüleri şeklindedir.

M  ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?
M çiçeği cilt döküntüsü, kabuklar veya vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir. Ayrıca uzun süreli, yakın temas veya cinsel temas (öpmek, sarılmak veya cinsel ilişki gibi) sırasında yayılabilir.

M çiçeği olan bir kişi, belirtilerin başlamasından itibaren cilt döküntüsü tamamen iyileşene ve iyileşmiş temiz ve sağlam cilt görünümü oluşana kadar başkalarına virüsü bulaştırabilir. Bazı hastalar, belirtileri başlamadan 1 ila 4 gün önce M çiçeğini bulaştırabilir. Ancak hiç belirti göstermeyen kişilerin virüsü bulaştırdığına dair bir kanıt bulunmamaktadır.

Editör: Menekşe Topaloğlu