Türkiye'de AK Parti iktidarının çalışma hayatını baştan sona değiştirmek için çalışmalara başlarken "keşke Türkiye'de de olsa" denilen bir düzenleme haberi İngiltere'den geldi.
Türkiye gazetesinden Emrah Özcan haberine göre, toplantıda, çalışma biçimlerinde ortaya çıkan ihtiyaçların tespitine yönelik teknik çalışma yapılması ele alındı. Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişikliği ihtiyaçlarının, iş dünyası gerekleri ve iş-özel hayat dengesi gözetilerek belirlenmesi kararı alındı.
Türkiye bu kulis bilgisini tartışırken İngiltere’de Başbakanlık Ofisi, mesai saatleri dışında işten tamamen kopmanın verimlilik ve ülke ekonomisi için faydalı olduğunu açıkladı.
BBC’den diplomasi muhabiri Jennifer McKiernan’ın haberine göre bakanlar, İrlanda ve Belçika gibi işle bağını kesmenin hak olarak tanındığı ülkelerdeki modelleri inceliyor. Buna göre çalışanların işverenler tarafından sürekli rahatsız edilmemesi ve ofis dışındaki saatlerde çalışmaya zorlanmaması hedefleniyor.
Başbakanlık ofisinin sözcüsü, böylece çalışanların dinlenmesinin koruma altına alınacağını belirterek “İyi işverenler, çalışanlarının motive ve verimli olması için bağlarını kesmelerinin gerekli olduğunu görecektir. Her daim iş için hazır olma hali verimliliğe zarar verebilir" dedi.
Uzmanlara göre maaşların ve yaşama koşullarının iyileşmesi için verimliliğin sağlanması çok önemli. Böylece iş ve çalışma hayatı arasındaki sınırların belirsizleşmesinin önüne geçilmesi isteniyor.
ÇALIŞANLAR MAHKEMEYE GİDEBİLECEK
Hükümetin planları, farklı şirketlerin ve farklı görevlerin olabileceğini de göz önünde bulunduruyor.
İrlanda’da işverenlerin, çalışanlar ve sendikalar ile beraber işten kopma hakkının şirket politikası olarak oluşturulmasını öngörülüyor. Buna göre çalışanlara çalışma saatleri dışında nasıl ulaşılması gerektiğine dair kurallar oluşturuluyor.
Belçika’da ise 20’den fazla çalışanı olan şirketlerin işten kopmak için anlaşmalar uygulamaya koyması bekleniyor.
İngiltere’de bu uygulama, iktidardaki İşçi Partisi’nin işçilerin hakları için önereceği reform paketinin bir parçası olacak. Koşulların çiğnenmesi takdirinde çalışanlar mahkemeye gidebilecek.