Onikişubat Belediyesi, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, vefatının 80.yıldönümünde rahmetle andı. Bu anma programı ismini, Şairimizden alan Mehmet Akif Kültür Merkezinde yapıldı. Anma gecesinin onuruna iki eser dağıtıldı. Birincisi hayatımızda çok önemli bir yeri olan “Safahat”, diğeri ise geceye konuşmacı olarak gelen Yazarımız Aziz Erdoğan’ın ”Abide Şahsiyet Mehmet Akif Ersoy” isimli kitabı.

Onikişubat Belediyesi, vefatının 80. Yıldönümünde Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, Türk Milletine armağan ettiği Şaheser olan Safahat’ı 37 bin gencimiz ile buluşturarak anıyor.

“KAHRAMANMARAŞ’TA EĞİTİM GÖREN 37 BİN LİSE ÖĞRENCİSİNE, ONİKİŞUBAT BELEDİYESİ TARAFINDAN SAFAHAT HEDİYE EDİLİYOR “
Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Mehmet Akif’in, ortaya koyduğu tüm eserleri ile milletin düşüncelerine tercüman olduğunu belirterek, “Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un, kaleme aldığı şiirlerinin toplandığı değerli eseri ‘Safahat’ı, 37 bin gencimize hediye ediyoruz. Bugün, gençlerimiz Mehmet Akif’in özlemini duyduğu bir ülkede yaşamaktalar. Yaşamı boyunca ‘milletin şairi’ olmuş ve kendisini hep arka planda tutmuş olan Mehmet Akif Ersoy, inandığı doğruların arkasında hep dik durmuştur” dedi.

Mehmet Akif Ersoy’un anısına son derece duyarlı olan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek Bey’in yüreğinden şu cümleler dökülüyordu; “Akif, yaşadığı üç kıtanın tarihini bütün derinlikleriyle bilen, bu coğrafyanın dertlerini ömür boyu haykıran bir fikir işçisidir. Akif, “ne tasannu bilirim, ne de sanatkârım”, dese de sanatkârın hası, milletin aynasıdır. O, elindeki sanat ve düşünce fenerini toplumun gözüne değil, önüne tutmuştur.

Akif, örnek ve önder bir gençlik inşa eder: Asımın nesli. Bu nesil ilim ve irfan kazanarak sorunların üstesinden gelecek kurtarıcı bir nesildir. Bu nesil batılı anlamda bilimi öğrenecek ama İslam ahlakına ve inancına sarsılmaz bir bağlılık gösterecek ve böylece kurtarıcı bir nesil olmanın dinamiklerini temin edecektir.

Akif’in Safahat’ında vücut bulan Asımın nesli uyanık, samimi, akılcı, doğru, çalışkan, hakkın ve hakikatin savunucusudur. Asım’ın kim olduğunu anlayabilmek için Akif’in Safahat’ına bakmak icap eder. Safahat gençliğin başucu kitabı olmalıdır; çünkü Safahat gençler için rehberdir. Safahat’ı üç kelimeyle özetlemek gerekirse, Safahat çalışma, samimiyet ve reçetedir. Akif’e vefa adına insanımızı buluşturduğumuz bu kitaplarla, kendimi bahtiyar sayarım” dedi

Mehmet Akif, 1873 yılında İstanbul’da, sade ve geleneksel bir hayatın yaşandığı Fatih’in Sarıgüzel semtinin Nasuh mahallesinde 12 numaralı evde (Büyük bir yangında harap olan bu semtin ortasından bugün Vatan Caddesi geçmektedir) dünyaya geldi.

Şairin en büyük ve en önemli eseri Safahat’tır. İstiklal Marşı ile anılmasına rağmen bütün eserleri kıymetlidir. Üstelik Akif “bu eser benim değil milletindir” diyerek İstiklal Marşını Safahat kitabının içine almamıştır. Akif milletini ve dinini seven, insanlara karşı merhametli bir yapıya sahiptir. Hak yolundan ve dürüstlükten sapmamıştır. Şiirlerinde daha çok vatan ve millet duygularına yer vermiştir. Hep milleti için çalışmış bu büyük şairimizi milletimiz daima sevgi ve şükranla anacaktır.

Kurtuluş savaşının en çetin günlerinde bu vatan için ya ölecektik ya da vatanı böldürmeyecektik, bunun adı İstiklal savaşıydı. Bu millet onurlu mücadelesini vermesini de iyi bilmiştir. Tarih bu mücadeleyi özetleyen şiiri yazdırmıştır merhum M. Akif Ersoy’a. Bu zorlu günlerde, bir millî marşa duyulan gereksinmeyi göz önüne alan Milli Eğitim Bakanlığı, 1921yılında bunun için bir şiir yarışması düzenledi. Yarışmaya 724 şiir gönderildi. Kazanacak şiire para ödülü konduğu için başlangıçta Mehmet Akif katılmak istemedi. Ama millî eğitim bakanı Hamdullah Suphi'nin (Tanrıöver) ısrarı üzerine, ödülsüz olmak şartıyla o da şiirini gönderdi.

27 Aralık 1936 tarihînde vefat etti. Kabri Edirnekapı Mezarlığındadır. Asıl adı Mehmet Ragif’tir. Ragif, ebced hesabıyla hicri 1290 rakamına karşılık gelmektedir ve bu rakam Akif’in doğum tarihidir. Akif’in ailesi son derece sade ve orta halli bir ailedir. İnancın ve terbiyenin hâkim olduğu bir ortamda büyümüştür merhum şairimiz. En zor şartlarda dahi bu ulusun esareti kabul etmeyeceği anlamına gelen milli marşımızın bunun için değeri büyük ve Akif bunun için bu milletin yüreğindedir. İstiklal Marşımız ulus olarak bir duruşun simgesidir. Asil bir destanın içindeki haykırıştır, tüm dünya ya karşı. Vatan topraklarında bağımsızlık uğruna canlarını hiçe saymış kefensiz yatan şehitlerimizin aziz hatıralarının sesidir bu marş.

Bu vefat yıldönümünde büyük şairimizi bizde rahmetle anıyoruz. Hoşça kalın!