Bahar yorgunluğu, mevsim değişiklikleriyle birlikte vücudun yeni hava şartlarına, sıcaklık artışına ve gün ışığının süresindeki değişikliklere uyum sağlamaya çalışırken yaşadığı fizyolojik ve psikolojik bir durum olduğu belirtildi. Medline Adana Hastanesi iç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Aktaş'ta bahar yorgunluğunun nedenlerini, belirtilerini ve başa çıkma yollarını anlattı.

Birçok bireyin özellikle de ilkbahar aylarındaki halsizliğini 'bahar yorgunluğuna' bağladığını kaydeden Doç. Dr. Aktaş, "Ancak yaşanan yorgunluk çeşitleri, kronik yorgunluk sendromu, mutsuzluk yorgunluğu ve bahar yorgunluğu olarak üç grupta incelenir ve diğer hastalık belirtilerini birbirinden ayırmak gerekir. Çünkü bazen bahar yorgunluğu sanılan durum, altta yatan başka hastalıkların bir işareti de olabilir. Bahar yorgunluğu ile karıştırılabilen hastalıklar arasında, kansızlık, enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi hastalıkları, yeme bozuklukları, tiroit hastalıkları, kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, uyku bozukluğu, depresyon gibi sorunlar gelir. Bu nedenle eğer belirtiler 2-3 haftadan daha uzun sürüyor ve kişinin günlük yaşamını ciddi şekilde etkiliyorsa bir uzmana başvurması faydalı olur" ifadelerini kullandı.

Aktaş, normalde, bahar yorgunluğunun bir hastalık olmasa da yaşam kalitesini geçici olarak düşürebilecek bir süreci ifade ettiğini belirterek, "Bu süreç içerisinde halsizlik, baş ağrısı, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı ve isteksizlik gibi şikayetler oldukça yaygındır. Özellikle masa başı işlerde çalışanlar ve kapalı ortamlarda uzun süre kalanlar bu durumdan daha fazla etkilenirler" diye konuştu.