Kahramanmaraş'ın en etkin haber sitesi köşe yazarı bugünkü yazısında ''Kahramanmaraş'ın hayatını bitirmeyin!'' diye yazdı.
Değerli Kahramanmaraşlılar,
Sanırım ilimizde olanları depremden önce ve sonra diye tarih ilerde yazacak çok acılar yaşandı, yaşanmaya devam ediyor.
*
Bir konu daha var ki bunu da tarih ilimiz ile alakalı önlem alınmazsa şöyle yazacak; Düzbağ Barajı’ndan öncesi ilimizde tarım nasıldı, sonra nasıl oldu?
*
Değerli okurlar bu konu ile alakalı tam beş yazı yazdım. Canlı yayında ilimizin suyunu kurtarmaya çalışan Umutlu Barajı sahiplerini kanalımızda canlı yayında konuşturdum. Kahramanmaraş halkının bu konuda merak ettiği soruları onlara sordum çok net cevaplar aldım. Son yazımıda 2022 Kasım ayında yazdım.
*
Konuyu kısaca özetlemek gerekirse, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, membağı Kahramanmaraş ilinde bulunan Düzbağ’ın suyunu tamamen kendi iline çevirmek için Ali Cengiz oyunları yapıyor.
*
Gaziantep ilinin içme suyu Çetintepe Barajı'ndan karşılanacaktı.
Bu Baraj 2008’de Gaziantep'e su vermek için yatırım programına alındı, tamamlandı (Aşağıda yer alan olaylar açığa çıkınca tamamladılar). Bu barajdan içme suyu Gaziantep’e pompajla verilecekti.
*
Gaziantep cazibeyle içme suyunu almak istedi. Bu amaçla Düzbağ Barajı projelendirildi (Projelendirirken kasten maliyet hesaplamaları düşük tutuldu çünkü Çetintepe Barajı’da aynı amaca yönelik yapıldığından, Çetintepe Barajı ile kıyaslama yapılınca Düzbağ Barajı’nın 'rantabl' çıkması sonucunda yatırım programına alınabilecekti)
*
Nur-En Enerji Ticaret Limited şirketi ise aynı bölgede devlete sıfır maliyetli Umutlu Barajı alternatifini geliştirdi. Umutlu Barajı'ndan da su cazibe ile Gaziantep’e ulaştırılacak. Ayrıca 50 milyon kilovatsaat Enerji üretecekti. Kredisi bulunmuş yapım çalışmalarına tam başlanacakken. Bu alternatifi yok edebilmek, Düzbağ Barajı'nı yatırım programına alabilmek için DSİ Genel Müdürlüğü ile Gaziantep lobi yetkilileri işbirliği yaptılar ve Umutlu Barajı'nın projelerini iptal ettirdiler. (Çünkü daha ekonomik ve amaca hizmet eden devlete sıfır maliyetli özel şirkete ait Umutlu Barajı projesi varken Düzbağ Barajı projesi devletin yatırım programına alınamıyor, kamu zararı devreye giriyordu. Bunu Gaziantep lobisi ve DSİ kimseye anlatamazdı)
*
Düzbağ Barajını düşük maliyetli olarak yatırım programına alınır alınmaz (2016) DSİ ve Gaziantep lobisinin çeşitli amaçlarına istinaden proje değiştirildi. Düzbağ Barajı maliyeti devlete 1 milyar doları bulacak olan Türkiye'nin en yüksek barajlarından (191m) birisi haline getirildi.
*
Düzbağ Barajı'nın yatırım programına alınmasının ardından DSİ Genel Müdürlüğü suçunu kapatmak için Umutlu Barajı projesini tekrar onayladılar. Nur-En Şirketi (Umutlu Baraj projesinin sahibi) bu durumu devletin içindeki bütün ilgili kurumlara hatta CDDK’na kadar yazdı. Belgeleri verdi. CDDK, şirketin mahkemeye başvurmasını istedi. Suç duyurusunda bulunuldu 3 yıl geçti süreç zamana yayılarak yapılan yanlışların unutulma yolu ile üstü kapatılmak istendi. (Bu kısmı ayrı bir muamma)
*
Geçen süreçte Düzbağ Barajı projesine Gaziantep Belediyesi tarafından 50 milyon TL’ye yakın bedel ödemesine rağmen bu yazışmalar veya mahkeme süreci nedeniyle mi bilinmez!!!! Türkiye Cumhuriyeti'nde ender görülen biçimde Düzbağ Barajı 2022 yılı başında yatırım programından çıkarıldı. Sanıyoruz ki Strateji ve Bütçe Başkanlığı burada yapılan yanlışı görmüş ve düzeltmiştir.
*
Şimdiyse Gaziantep Belediyesi adeta herkese meydan okurcasına Düzbağ Barajı'nı biz yapacağız diyerek tepkileri sindirip, Düzbağ Barajı'nın yapımında ısrar etmektedirler. DSİ Genel Müdürlüğü’de onlara destek vermektedir. Sonuç olarak...
Eğer Düzbağ Barajı yapılırsa:
İnşaatı tamamlanmış olan Çetintepe Barajı atıl hale gelecek; Çetintepe Barajı'ndan sulanacak Adıyaman ilinde yer alan 25.000 hektar alan sulanamayacak, bunun yanında Kahramanmaraş'ın tarım arazileri de sulanamayacaktır.
*
Ayrıca ne acıdır ki Çetintepe Barajı'ndan Kahramanmaraş iline tahsis edilen saniyede 2 metreküp içme suyu yani yılda 63 milyon metreküp su Gaziantep'in sulamalarına yeterli su kalmadığı İçin DSİ ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı arasında yapılan bir protokol ile imzalanarak akıllara durgunluk verecek biçimde iptal edilmiştir. (Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Fatma Şahin'in genel sekreterliğini yapmaktaydı) DSİ'yi, Kahramanmaraş'ı Gaziantep lobisi yönetmektedir.
*
Nur-En şirketi yetkilileri, Prof. Dr. Vahit Kirişci bakana ulaşarak süreci anlatmış, yukarıda anlatılan durumların tamamını ayrıca Düzbağ Barajı'nın yanlışlarının belgelerini vermişlerdir. Daha sonra Nur-En şirket sahipleri Kahramanmaraş AK Parti Milletvekili Ahmet Özdemir ve Trabzon AK Parti Milletvekili Salih Cora ile Sayın Bakana bu sorunun çözümüne yönelik ikinci bir brifing verdiler.
*
Buraya kadar olan mücadele 7 yıl sürdü biz Kanal Maraş olarak olayı 7 ay önce duyduk takibini bırakmıyoruz, bırakmayacağız da.
*
Gelelim işin can alıcı noktasına, Nur-En şirket yetkilileri 3 defa Kahramanmaraş iline geldiler. AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel ile görüştüler. Başkana konuyu detaylı aktardılar. Başkanda projeleri, iddiaları incelettirdi ve Nur-En şirket yetkililerinin, Kahramanmaraş suyu ile alakalı yüzde yüz doğruyu söylediğini, ilgili kurumlardan resmi olmayan biçimde teyit ettirdi.
*
Sayın Bakan Vahit Kirişci, şu anda Kahramanmaraş AK Parti milletvekili adayı bu olay ve çözümleri kendine anlatılalı yaklaşık 5 ay oldu. Neden hala Düzbağ Baraj projesini iptal ettirmiyorsunuz?
*
Size Gaziantep ilinin, Kahramanmaraş ilinin, Adıyaman ilinin su sorunun nasıl çözülür bilgisi, belgesi iki defa verildi. NE BEKLİYORSUNUZ?
*
Size bu Nur-En şirket yetkilileri DSİ ile toplantı yapalım siz veya yardımcınız bu toplantıya başkanlık etsin. Duruma şahit olun dediler neden bu toplantıyı yaptırmadınız? Neden? Neden? Neden?
*
Neden bu doğruluğunu kapalı kapılar ardında teyit ettiğiniz size sunulan doğru çözümü uygulamıyorsunuz?
*
Sayın bakanım perde arkasında kimler var siz bilirsiniz ancak eğer bu olayı çözmeden seçime girer ve Kahramanmaraş vekili olursanız ki olacaksınız görünüyor, zaten depremin vurduğu ilimizi birde siz vurmuş olacaksınız. Siz şu an çözüm makamındasınız lütfen artık iki dudağınızın arasında olan bu olayı zamana yaymadan çözün. Çözümü Kısık Barajı olarak düşünüyorsunuz ancak yapılan çalışmalar bu baraj için suyun yetersiz olduğunu gösterdi.
*
Neden sorunun çözümü YİD projesi Umutlu Barajı'nı devreye alıp çözmek yerine süreci yönetmeye çalışıyorsunuz?
*
Bu suyu tamamen Gaziantep'e çeviren Düzbağ Barajı projesini iptal edip, herkese hakkaniyetli su ayıran Umutlu Barajı projesini devreye almazsanız Kahramanmaraş halkının vebali sizde kalacak haberiniz olsun.
*
Sayın Ahmet Özdemir ve Sayın Mahir Ünal sizde olaya çok vakıfsınız neden susuyorsunuz?
*
Bir soruda CHP'li Sayın Ali Öztunç vekilimize, sayın vekilim sizde bu olayı incelettiniz doğru olduğunu gördünüz neden bu olayı görmezden geliyorsunuz?
*
Değerli Kahramanmaraş halkı yukarıda anlatılan her durum gerçektir, eksiği var fazlası yok; kim beni yalanlarsa buradan karşıma çıksın ben bütün söylediklerimin arkasındayım. Yazılan her konu teknik bilgi ve belge dayalıdır.
*
Sözümü DSİ'nin cümlesi ile bitiriyorum. "Su Hayattır."